concepto de comptencias habilidades con dados de madera

El mercat laboral actual és competitiu i exigent i ha evolucionat molt ràpidament en els darrers anys. Aquestes transformacions afecten directament als llocs de treball, les funcions que es desenvolupen, els perfils professionals i les competències demandades.

Avui en dia es busquen persones que, més enllà dels aprenentatges tècnics i teòrics adquirits en les diferents etapes formatives, puguin resoldre amb èxit problemes i situacions professionals de manera autònoma.

Però, què són les competències?

Entenem per competències el conjunt integrat i complex de

  • Coneixements
  • Capacitats
  • Habilitats
  • Destreses
  • Comportaments

que has adquirit al llarg de la teva trajectòria vital, professional i acadèmica i que poses en joc en la comprensió i execució d’una determinada activitat laboral.

Aquesta construcció particular d’aprenentatges és el teu bagatge competencial, allò que t’aporta valor i et diferencia de la resta de persones. Les competències tenen un caràcter dinàmic, evolucionen amb la teva pròpia experiència i sempre són susceptibles de millora.

chica estudiante con libros y mochila
calculadora color salmón fondo pastel

Les competències de base fan referència als coneixements necessaris per poder funcionar en relació al mercat laboral, com poden ser l’idioma, el càlcul elemental i/o el coneixement bàsic del funcionament del mercat de treball i la gestió de recursos necessaris per a poder tenir accés a una ocupació.

jóvenes sentados en el suelo mirando hacia arriba

Les competències tècniques, també anomenades competències específiques hard skills, fan referència als coneixements teòrics i tècnics específics necessaris per desenvolupar una determinada activitat laboral. Canvien en funció de l’ocupació i s’adquireixen en entorns formatius o a través de la pràctica professional.

Les competències transversals o soft skills es posen en joc en diverses ocupacions i diferents entorns laborals, socials i personals. No són específiques d’una única ocupació, però són cabdals per l’adaptació i manteniment de l’activitat professional, com també per afrontar entorns empresarials cada vegada més canviants segons les tendències actuals del mercat de treball.
Les competències transversals són una part fonamental del perfil professional, ja que et permeten diferenciar-te d’altres persones amb la mateixa formació i experiència.
Algunes competències transversals són: el treball en equip, l’ adaptabilitat, la iniciativa, el pensament crític, la intel·ligència emocional i l’autonomia.

Perquè són importants, llavors, les competències?

Per què les persones i les empreses, que sou els protagonistes i principals motors del mercat de treball, interactueu en clau de competències:

  • Les empreses gestionen els seus recursos humans en clau de competències en la definició de perfils professionals i disseny de llocs de treball, realització de processos de selecció per incorporar personal qualificat, promoció de treballadors, formació continua, incentivació econòmica,…
  • Les competències t’ajudaran a conèixer-te millor a tu mateix i als altres, a triar aquella formació que més t’interessa al llarg de la teva vida personal i professional, a identificar, potenciar i demostrar el teu bagatge professional, a reconèixer les competències requerides en les ofertes de feina i, en definitiva, a millorar el teu posicionament en el mercat de treball i créixer professionalment.

Els factors competencials t’acompanyen al llarg de la teva vida i són el factor clau de teva ocupabilitat.

Des de Foment de Terrassa apostem clarament pel creixement professional de les persones i considerem que tots i totes atresorem capital competencial i que, per tant, som ocupables. Restem a la teva disposició per si vols més informació sobre el desenvolupament de competències.

T’ajudem a identificar-les, transferir-les i experimentar-les a través del nostre catàleg de recursos i serveis ocupacionals. Si vols millorar les teves competències, posa’t en contacte amb nosaltres. T’esperem!

Recursos Relacionats

bombilla sobre un esquema de negocio

Mapes ocupacionals

En format webinar

pieza puzzle blanca sobre fondo naranja

Tipus de competències

mapalaboral.org

hombre usando teléfono smartphone y portátil

Diccionari interactiu

Barcelona Activa

Hombre colocando chincheta sobre mapa

Mapa laboral

mapalaboral.org

personas hablando manos entrevista

Entrevista per competències

Ajuntament de Barcelona

Informa’t

També et pot interessar

null

Ofertes

Descobreix les ofertes actives i ofereix la teva candidatura

null

Formació

Prepara't per aconseguir la feina que vols!

null

Orientació laboral

T'assessorem en la recerca de feina

null

Videoteca

Consulta els nostres webinars i tutorials de temàtica ocupacional