En què consisteix?
L’objectiu principal del Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil és promoure i mantenir la continuïtat formativa de les persones joves d’entre 16 a 29 anys, impulsant una millora molt substancial en els processos d’orientació, suport i mentoria. És per això que es proporciona una sèrie d’actuacions directament a centres educatius i de formació professional integrada.
En segon lloc, s’ofereix un acompanyament individualitzat per a la inserció laboral i formativa per a joves desvinculats del món formatiu i laboral.
El Projecte de suport a l’Ocupació Juvenil té dos vessants: d’una banda, la prevenció de l’abandonament escolar i, d’altra, l’acompanyament a les persones joves en la seva entrada al món laboral.
Des del projecte oferim un acompanyament individualitzat per a la inserció laboral i formativa per a joves desvinculats del món formatiu i laboral, a través d’accions d’intervenció directa amb els centres educatius i accions d’assessorament i orientació individualitzada amb la persona jove.
Persones joves entre 16 i 29 anys i, prioritàriament, la població jove més vulnerable fins als 24 anys amb una major necessitat d’orientació i acompanyament en el foment de la formació, i/o retorn a l’àmbit educatiu i l’acompanyament a la incorporació al mercat laboral.
▪ Identificar i atendre situacions d’abandonament escolar prematur, codissenyant accions d’abordatge i prevenció amb els centres educatius.
▪ Incentivar la participació activa de les persones joves en el disseny i execució del procés d’orientació acadèmica, formativa i professional.
▪ Elaborar diagnòstics d’ocupabilitat a través de l’anàlisi de la trajectòria vital, acadèmica i professional de les persones joves.
▪ Afavorir l’autoconeixement, l’apropament al mercat de treball, la identificació de l’objectiu professional i la configuració pla de treball.
▪ Afavorir el desenvolupament de competències transversals i d’accés a l’ocupació.
▪ Acompanyar en la presa de decisions de manera fonamentada en relació al futur professional.
▪ Informar sobre l’oferta de serveis, projectes i recursos formatius i/o ocupacionals del territori proper.
▪ Definir estratègies de col·laboració amb altres serveis i entitats del territori proper.
El procés d’orientació es duu a terme posant la persona jove al centre i acompanyant-la en la identificació de les seves fortaleses i el desenvolupament de les competències que necessita assolir, tenint en compte l’evolució del mercat de treball i el posicionament de la seva ocupació escollida.
Aquest acompanyament és personalitzat i es realitza de manera dialogada, consensuada i conscient, fomentant l’autonomia de la persona durant el procés d’orientació professional per a la presa de decisions de manera proactiva.
El procés d’orientació professional es materialitza a través d’un pla de treball que s’inicia amb una primera identificació del moment vital i dels interessos professionals. Posem a l’abast de la persona usuària el coneixement de la realitat del mercat de treball, en el moment present i en el futur, en relació amb les principals ocupacions i, a continuació, li donem suport en la presa de decisions respecte al seu futur. A partir d’aquest moment s’enceta el pla de desenvolupament competencial i/o el pla de recerca activa d’ocupació.
Dissenyem accions grupals i individuals, que s’ajusten a les necessitats de les persones joves:
- L’assessorament grupal, com a eina d’aprenentatge conjunt, ens permet crear un espai per compartir i aprendre, facilita la implementació de dinàmiques de treball inclusives i participatives i actua com a element reforçador i motivador per a la presa de decisions.
- L’assessorament individual ens permet aprofundir en la realitat de cada persona jove, ajustar el projecte professional i crear un espai de confiança i privacitat que permet treballar no sempre compartits amb el grup d’iguals.
Correu: joves.orientacio@terrassa.cat
Anna Segura
WhatsApp: 638100623
Anna Figueras
WhatsApp: 659353159
Recursos relacionats
“Cofinançat per la Unió Europea”
“Subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus”